Как да изберем обувки за детето си?

Рафтовете по магазините Ви изкушават с богат асортимент от детски обувки. Производителите се надпреварват с нови технологични решения.

Как във всичко това да се ориентира натоварената с хиляди задачи майка или баща?

Как да направят правилния избор на обувки за своите рожби?

Трябва да имате предвид няколко полезни принципа.

Благодарение на тях покупката ще стане по-лесна за родителите, а закупените от тях обувки със сигурност ще са подходящи за използване по време на занятия, при различни атмосферни условия и т.н.

Преди все пак да тръгнем на покупки, трябва да помислим за фукцията, която трябва да изпълняват тези обувки.

Важно е да осигурим стабилна поддръжка на ходилото на мъника, без да ограничаваме естествените му движения при ходене. Обувката трябва да е удобна, а също така пригодена за съответното годишно време или дейностите на детето.

 

Какви обувки да изберем за детето?

Когато нашият мъник започне да се разхожда на собствените си крачета, трябва да се погрижим първите му обувки:

 • да са добре подбрани спрямо дължината на стъпалото, тоест обувките трябва да са по-дълги от стъпалото с около 1 cm. Не могат да са по – малки, защото ще предизвикат деформация на крачето на детето. На свой ред, купените с голяма резерва обувки, ще доведат до липса на стабилност на крака и значително ще затруднят ходенето на малчугана.
 • малък нос токлова широк и висок, че детето да може свободно да движи пръстите си. Важно е, по време на натоварване, пръстите да са изправени, а носът на обувките да не ги притиска.
 • Добре да обхващат крака в областта на ходилото, а горната част на обувката да не притиска свода. Тук можем да избираме между обувки с връзки или с лепенки. Ако говорим за обувки за деца, които тепърва прохождат, препоръчват се обувките с връзки. По-добре се нагаждат към крака на детето и по-здраво държат глезена му. Допълнителен плюс е това, че малкият немирник няма да може лесно да ги събуе. Обувките с лепенки определено много по-бързо се обуват, но също токлова лесно малчуганът може да ги свали. Обувките с лепенки са много добро решение за по-големи дечица, докато за прохождащия малчуган по-добре е да изберем обувки с връзки. Ако все пак нямаме търпение да връзваме връзки, то избирайки обувки с лепенки трябва да помним, че по-добре е те да имат две, дори три лепенки, което ще осигури по-добра стабилност на крачето.
 • да не са с прекалено висока горна част (сая), така че кракът да може свободно да се сгъва и изправя. Най-подходяща височина на горната част на обувката (саята) е тази, която стига малко над глезена. Това ще осигури стабилност на глезена и свобода на движенията на малчугана, като едновременно с това ще предпази от притискане или протриване, както се случва с по – дългата горна част (сая). Обувките с по- висока горна част (сая) се препоръчват за използване при ходене по неравен терен напр. в планината.
 • да имат подсилена пета, която ще осигури поддържането на петата в правилна позиция и правилно разположение на целия крак. Подходящо подбраните пети на обувките са много важен елемент, понеже предпазват от различни деформации и изкривявания на ходилото.
 • да не са прекалено тежки, за да не натоварват прекалено краката на детето. Тежките обувки карат детето да пренася тежестта на крачето настрани, като го влачи по пода. Предизвикват изкривявания или плоскостъпие.
 • да имат гъвкава подметка, която да не е прекалено мека и да се огъва в линията на пръстите. Добрата подметка е пружинираща и противоплъзгаща, осигурява на краката подходяща изолация от студ. Прекалено твърдата подметка определено ще затрудни ходенето на детето.
 • да имат широк ток, не по – висок от 1,5 cm, който е добра упора за петата. ВНИМАНИЕ: Прекалено високият ток може да предизвика приплъзване на петата напред, увеличава натиска върху пръстите и оказва лошо влияние върху гръбначния стълб.
 • да са от естествени материали, които ще осигурят комфорт на крака.

На пазара съществуват много фирми, които ни изкушават с модели, цветове и здравословни преимущества на обувките за деца. Въпреки това, не трябва да купуваме обувки с ортопедични стелки. Използването на такава стелка може да предпише единствено лекар -ортопед. Тя трябва да изпълнява своите лечебни функции. При здрави ходила може само да навреди. Защо ли? Много деца имат т. нар. физиологично плоскостъпие, което не се лекува дори до 4 годинки. Използването на стелки при такова дете, отслабва мускулатурата и ставите на здравия крак.

Правилно избраната обувка за детето е тази, която:

 1. обхваща глезена и стига малко над него (но не прекалено високо)
 2. е относително лека (в противен случай ненужно натоварва стъпалото на мъника)
 3. е малко по – дълга от ходилото с около 1 cm
 4. добре обхваща ходилото, особено в областта на предноходилните кости, но не е тясна
 5. има толкова широк и висок нос, че детето може свободно да движи пръстите си
 6. има подсилена пета
 7. няма твърди стелки
 8. има еластична, но не прекалено мека подметка, която е пружинираща и противоплъзгаща и осигурява на крака подходяща защита от изстудяване
 9. има ток не по- висок от 1,5 cm.
  Преди да купите обувките на детето, трябва внимателно да проверите дали:

 • Сте избрали подходящия размер. С невъоръжено око, по принцип, не се вижда кой знае колко, а няма какво да се надяваме на съдействие от страна на детето. Ако можем да извадим стелките, то без трудности можем да ставним тяхната големина с големината на крачето. При обувки с меки носове, можем да натиснем с пръсти, за да проверим къде свършва ходилото. Можем да опитаме да пъхнем пръст зад петата на детето: ако не влиза, обувката е прекалено тясна.
 • Няма да стиска или протрива крака на детето. Най-добрият начин да проверим това е като вмъкнем ръце вътре в обувката. Лесно ще усетим дали е мека и дали нищо няма да притиска крачето. Шевовете и твърдите елементи, такива като катарами или отвори за връзки, не би трябвало да се усещат отвътре. Кожената стелка трябва да е добре залепена или зашита, нищо не бива да се набира или сгъва.
 • Обувките са изработени от естествена кожа и дишащи материи Те са трайни, устойчиви на износване и осигуряват на крака съответния комфорт. Важно е също така, хастарът да е изработен от кожа.
 • Зимните обувки не са прекалето тежки Иначе на детето ще му е трудно да ходи с тях. Купувайки обувки за зимата, проверете от какви материали е изработена вътрешната част. Дали горната част на обувката (саята) и ходилото са до такава степен дебели и топли, че да осигурят добра изолация от студа. Крачетата на мъника няма ли да измръзнат? За есенно-зимния сезон са добри съвременните „дишащи“ материи, напр,: горетекс или симпатекс, благодарение на които обувките няма да прогизнат.

Вашият коментар

НАМАЛЕНИЕ НА КОЛЕКЦИЯ MAYORAL ДО - 50%! Отмяна